piątek, 9 maja 2014

Recipe - haelthy mini cake

Dzisiaj trochę inny post - zajrzymy do kuchni. Przygotujemy tam zdrowe babeczki z dodatkami. Podstawę tego przeposu zaczerpnęłam od Niomi Smart, link do jej kanału na YouTube jest tutaj .
Do przygotowania babeczek będziemy potrzebować:
-1/2 szklanki mąki kokosowej ( trudno ją znaleźć ale można użyć zwykłej pszennej mąki )
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( można dać trochę więcej )
- szczyptę soli
- 4 jajka
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego  ( roztopionego, ja jednak go nie znalazłam i dodałam roztopione masło )
- nasze ulubione dodatki (np. roztopiona czekolada, wiórki kokosowe )

1. Nastawiamy nasz piekarnik na 180 °C.
2. W misce mieszamy mąkę,  proszek do pieczenia i sól.
3. Podgrzewany olej aby się roztopił, można to zrobić w piekarniku lub na patelni.
4. Dodajemy jajka do miski z suchymi składnikami i mieszamy.
5. Dodajemy miód,  ml3ko i ekstrakt waniliowy i mieszamy.
6. Odkładamy roztopiony olej do ostygnięcia.
7. Dodajemy olej, a także jeśli chcemy możemy dodać jakieś suche dodatki np. wiórka kokosowe lub pokruszone migdały.
8. Nakładamy do foremek, ja akurat robię babeczki.
9. Pieczemy w 180°C przez ok. 20min.

10. Jeśli chcemy możemy polać nasze już wypieczone babeczki roztopioną czekoladą.  Wystarczy nalać do garnka wody nastawić na wysoki ogień ( u mnie na kuchence elektronicznej jest to 7 stopień na 10 ). Przykrywamy go miską z pokruszoną czekoladą (najlepiej gorzką) i mieszamy aż zrobi się płynna.  Można do miski dodać także trochę masła lub śmietany aby czekolada miała lepszą konsystencję. Na koniec ostrożni polewamy nasze babeczki czekoladą.

Mam nadzieję, że się wam uda przygotować pyszne ciastka.
Smacznego!

P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz